Dossiers gezondheid

hearing_image

Gehoor: Kan geluid gevaarlijk zijn?

Onze oren vangen de tonen op waardoor wij onze omgeving kunnen begrijpen, maar dat betekent ook dat ze bijzonder gevoelig zijn voor lawaai. Ons gehoor heeft tijdens ons leven zwaar te lijden en neemt af naarmate we ouder worden. Hoe kunnen we het beschermen?

hearing_image

Waarom doen water en druk pijn?

Onze oren zijn gevoelig voor water en drukverschillen. Waarom hebben we de indruk dat onze oren verstopt zijn als we zwemmen of als we met het vliegtuig reizen? Hoe kunnen we ze verlichten?

hearing_image

Hoe vermijd je oorsmeerproppen?

Heeft u het gevoel alsof uw oor verstopt is? En als het nu eens een teveel aan oorsmeer was? Deze natuurlijke was die onze oren beschermt, kan soms hinderlijk worden. Een goede verzorging is dan ook noodzakelijk!

Waarom is snurken hinderlijk?

10 miljoen snurkers gaan elke avond slapen… en 10 miljoen mensen worden gestoord door het geluid van de ademhaling van hun partner! Hoe kun je – eindelijk – op je twee oren slapen?

Waarom zijn mijn ogen droog?

Het gevoel van stof of zand in het oog, rode ogen die jeuken of branderig aanvoelen alsof ze te droog waren… En als dat nu eens het geval was?

Waarom wordt mijn huid rood bij brandwonden en zonnebrand?

Een kop warme chocolademelk die wordt omgegooid of zonnebrand op het strand, lichte brandwonden zijn schering en inslag in het dagelijkse leven. De huid wordt warm, rood en brandt daarna steeds meer. Wat moet u doen?

Waarom jeuken steken/prikken?

De steken van insecten of kwallen en prikken van brandnetels geven eerst een branderig gevoel en beginnen daarna te jeuken. Waarom reageert de huid op die manier? Hoe kun je dit voorkomen en genezen?

Waarom zijn luizen en neten zo moeilijk te verdelgen?

Luizen zijn de nachtmerrie van elke ouder, één van de vaakst voorkomende besmettelijke aandoeningen op school.
Waarom veroorzaken dergelijke kleine parasieten zo’n onrust? Hoe verdrijf je ze eens ze zijn opgedoken?