De luisziekte van de hoofdhuid

is een besmetting van de huid door hoofdluizen, die vrij vervelend is door de jeuk die ze eventueel met zich meebrengt.

Waarom zijn luizen en neten zo moeilijk te verdelgen?

Luizen zijn de nachtmerrie van elke ouder, één van de vaakst voorkomende besmettelijke aandoeningen op school.
Waarom veroorzaken dergelijke kleine parasieten zo’n onrust? Hoe verdrijf je ze eens ze zijn opgedoken?

Een besmetting die zich snel uitbreidt

Eén luis in het haar en dan gaat het snel. In tegenstelling tot wat men denkt, springt een luis niet, maar kruipt hij snel. De besmetting vindt dus plaats door rechtstreeks contact tussen twee hoofden of kan ook, maar dat gebeurt maar zelden, door onrechtstreeks contact worden overgedragen (muts, sjaal, …)
De vrouwtjes leggen per dag zo’n 5 tot 10 neten, die binnen de 7 dagen uitkomen. De besmetting gebeurt dus snel. Deze parasieten van amper 4 mm groot leven ongeveer 30 dagen in het haar, en amper 1 tot 2 dagen daarbuiten.

Het beste wapen? Waakzaamheid. Als we het haar van onze dreumesen regelmatig inspecteren, kunnen we deze beestjes aanpakken voordat we erdoor overspoeld worden.

200 tot 300 neten per vrouwtje!

Het vrouwtje legt zo’n 5 tot 10 neten per dag, m.a.w. gemiddeld 200 tot 300 neten in één maand tijd.

illustration_poux

Geduchte tegenstanders

Luizen maken geen onderscheid

In tegenstelling tot wat men denkt, zijn luizen geen teken van een onvoldoende hygiëne. Ze nestelen zich even graag in het haar van kinderen als dat van hun ouders, en maken geen onderscheid tussen etnische of sociaaleconomische afkomst.
Het is inderdaad waar dat kinderen van 6 tot 8 jaar, en dan vooral meisjes, het vaakst worden getroffen: bij het spelen komt hun haar vaak in contact met dat van hun speelkameraadjes.

Luizen zijn een buitengewoon hardnekkig probleem. Met hun klauwtjes klampen ze zich vast aan ons haar en ze laten zich niet zo gemakkelijk verdrijven. Ze zijn bestand tegen water, zelfs tegen chloorhoudend water, tegen shampoos, tegen hoge temperaturen, … Ze kunnen zelfs hun ademhalingsopeningen afsluiten als de lucht giftig is voor hen. Bovendien hebben de luizen een weerstand ontwikkeld tegen de chemische behandelingen en neurotoxische insecticiden die de laatste jaren worden gebruikt. Het is beter om mechanische behandelingen te gebruiken: ze verstikken de luizen door hun ademhalingsopeningen af te sluiten. Radicale doeltreffendheid.

Hoe lossen we dat op? De ongewenste bezoekers verstikken of elektrocuteren

Geen medelijden of genade. De doeltreffendste manier om luizen te verdelgen, is ze verstikken met vetstoffen of ze elektrocuteren. De verzorgende producten op basis van dimethicone of kokosolie verstoppen de ademhalingsopeningen van de luizen, en de elektronische kammen geven de luizen stroomstootjes die voor de mens ongevaarlijk zijn.
Ook de leefomgeving moet worden behandeld: kledij en beddengoed moeten minstens 36 u lang in hermetisch afgesloten zakken worden gestopt om de luizen te verstikken en/of minstens op 60 °C worden gewassen.
Bovendien wordt aangeraden om de behandelingen na 7 dagen te herhalen, want neten en jonge luizen zijn bijzonder hardnekkig.

Een paar tips om de luizen te verdelgen en een nieuwe besmetting te vermijden

Luizen zijn insecten die warmte, vochtigheid en bloed nodig hebben. Buiten de hoofdhuid kunnen ze maar 1 tot 2 dagen overleven. Om ze te verdelgen:
– Vermijd contact met besmette hoofden of stoffen, en wissel geen mutsen, sjaals of haaraccessoires tussen kinderen uit;
– Bind lang haar samen;
– Gebruik een insectenwerende spray;
– Behandel op hetzelfde moment iedereen van het gezin;
– Behandel de omgeving: stop lakens, hoofdkussens en handdoeken gedurende minstens 36 u in hermetisch afgesloten plastic zakken. U kunt ze ook wassen met warm water (minstens 60 °C);
– Controleer regelmatig het haar van iedereen in het gezin.

Win de oorlog tegen de luizen

– Voorkomen is beter dan genezen met de Insectenwerende spray tegen luizen en neten.
– Gebruik de Shampoo tegen luizen en neten om de parasieten in 15 minuten te verdelgen, de Radicale verzorgende crème tegen luizen en neten speciaal voor de gevoelige hoofdhuid of de Elektronische kam tegen luizen en neten voor een onmiddellijke werking op droog of nat haar.