De zon kan even gevaarlijk zijn als een warme chocolademelk

Zonnebrand is een brandwond door uv B-stralen. Het is een rode en in lichte mate pijnlijke oppervlakkige brandwond van de 1e graad. Als er blaren zijn, dan gaat het al om een brandwond van de 2e graad. Oppassen geblazen dus…

Waarom wordt mijn huid rood bij brandwonden en zonnebrand?

Een kop warme chocolademelk die wordt omgegooid of zonnebrand op het strand, lichte brandwonden zijn schering en inslag in het dagelijkse leven. De huid wordt warm, rood en brandt daarna steeds meer. Wat moet u doen?

Au, dat brandt!

Als we het over een brandwond hebben, dan denken we onmiddellijk aan brand, een warm voorwerp of een gloeiend hete drank. Een brandwond is in feite een letsel van de huid nadat die in contact is geweest met een warm, bijtend, elektrisch of zelfs extreem koud iets. Er zijn dus verschillende soorten brandwonden die erger of minder erg zijn naargelang van het soort letsel, de omvang en de diepte ervan.

Waarom wordt mijn huid rood?

Bij een oppervlakkige brandwond of zonnebrand wordt de temperatuur van de huid abnormaal hoog. Uiteraard reageert ze onmiddellijk op deze aanval! De bloedtoevoer verhoogt en de huid wordt rood en warm bij het aanraken.
Het lichaam geeft ook ontstekingsmediatoren, waaronder histamine, vrij die warmte en pijn opwekken.

Wat moet u doen?

Snel optreden! Koel onmiddellijk de huid onder koud water af gedurende minstens 10 tot 15 minuten. Daarna moet u het volgende doen :
bij een lichte brandwond : ontsmet het letsel en droog het daarna voorzichtig al deppend af. Breng een verzachtend en genezend middel aan en bescherm de wond met gaas.
bij zonnebrand : breng een product op basis van aloë vera aan om de ontsteking te verzachten. En vermijd elke blootstelling zolang de zonnebrand niet genezen is!

Let op met te vette crèmes

Heel wat van de zalven speciaal voor brandwonden zijn vetten. Breng ze niet aan op de plekken met zonnebrand voordat u naar buiten gaat of de plek … bakt!

Bescherm u Voor de zon En tegen de kwallenbeten