Vooral niet krabben!

Bij jeuk is dit de eerste reflex. Hoe meer we echter krabben, hoe geïrriteerder de huid raakt en hoe meer ze aan infecties wordt blootgesteld. Masseer met uw handpalm en berust in de situatie. Over het algemeen vermindert de jeuk al na tien minuten.

Waarom jeuken steken/prikken?

De steken van insecten of kwallen en prikken van brandnetels geven eerst een branderig gevoel en beginnen daarna te jeuken. Waarom reageert de huid op die manier? Hoe kun je dit voorkomen en genezen?

Waarom worden we erdoor gestoken/geprikt?

Sommige verdedigen zich en andere voeden zich! De vrouwelijke muggen en dazen en ook de teken zijn verzot op ons bloed. Bijen, wespen of kwallen vallen ons niet aan, maar spuiten hun gif in ons lichaam in als ze zich bedreigd voelen. De haartjes van de prikkende brandnetels prikken om zich te beschermen tegen aanraking.
Of het nu gaat om steken door insecten, kwallen of prikken door brandnetels, de reactie van de huid is dezelfde. Een min of meer verspreide pijn, zwelling en daarna hevige jeuk.

Let op!

Zelfs een gestrande kwal steekt. De prikkelende cellen kunnen hun prikkelende inhoud afgeven, ook al leeft de kwal niet meer.

Waarom jeukt het?

Ons organisme voelt zich aangevallen en dus reageert het! Het geeft een stof met de naam histamine vrij. Histamine vernietigt vreemde stoffen. En het is ook de histamine die rode vlekken en jeuk veroorzaakt.

Wat moet u doen?

Voorkomen, door uw huid te beschermen: draag beschermende kledij, vermijd zoete geuren die insecten aantrekken (fruit op de tafel of een parfum dat u draagt), gebruik middelen tegen insecten of kwallen.

Als u gestoken/geprikt bent:

– door een insect : ontsmet de steek en breng daarna een aangepast verzachtend of ontstekingswerend product aan. Als u bent gestoken door een bij of een wesp, dan moet u eerst de angel met een epileerpincet verwijderen. Als u door een teek bent gebeten, dan moet u die met een tekentang losmaken en daarbij goed de gebruiksaanwijzing volgen. Daarna ontsmet u de plek.
– door een kwal : bestrooi voorzichtig de wonde met fijn en droog zand om de draden weg te nemen. Wrijf niet om te vermijden dat de prikkelende cellen openbarsten. Spoel met zeewater en ontsmet de plek daarna.
– door een brandnetel : breng een plukje watten doordrenkt met azijn of een verzachtend product speciaal voor brandnetels op de plek aan.

Verzacht de jeuk in een handomdraai

Prikt en jeukt het? Of het nu om een insectensteek of een prik van een brandnetel gaat, breng een doekje Flash Frais Après piqûres van Quies aan. Dankzij de zachte formule verzacht de jeuk en daarbij wordt een beschermend laagje op de steek gevormd zodat de wonde snel kan genezen.