hearing_image
Barotrauma : opgepast voor verstopte oren en een verstopte neus!

Zowel in het vliegtuig als onder water kan een barotrauma optreden als het oor er niet in slaagt de drukverschillen te regelen. Het trommelvlies kan ontstoken raken of zelfs doorboord worden. Dit barotrauma wordt nog in de hand gewerkt door een oorsmeerprop in de gehoorgang of door slijmen in de buis van Eustachius.

Waarom doen water en druk pijn?

Onze oren zijn gevoelig voor water en drukverschillen. Waarom hebben we de indruk dat onze oren verstopt zijn als we zwemmen of als we met het vliegtuig reizen? Hoe kunnen we ze verlichten?

Water in de oren

Voor sommigen is zwemmen niet altijd even leuk. Het water dat in hun oren stroomt, veroorzaakt een gevoel van verstopte of geïrriteerde oren, of zelfs van hevige pijn. Als het water niet op de correcte manier wordt verwijderd, kan het oor zelfs ontstoken of geïnfecteerd raken (uitwendige oorontsteking).
Voordat u gaat zwemmen, mag u het oorsmeer dat uw oren beschermt niet verwijderen. Deze was, die niet in water oplosbaar is, werkt een beetje als een regenjas. Geen grote reiniging twee dagen voordat u gaat zwemmen!

Droog uw oren goed af

Droog na het zwemmen uw oren altijd zorgvuldig af: buig uw hoofd naar de kant om het water eruit te laten stromen en droog daarna de ingang van de gehoorgang af.

De oren onder druk

Of u nu met het vliegtuig reist of diepzeeduikt, suizen uw oren en beginnen ze pijn te doen? In normale omstandigheden is de druk van de lucht in het oor gelijk aan de druk buiten het oor. Als je duikt of je bevindt je op een hoogte, schommelt de druk. Er is dus een drukverschil tussen de lucht vóór het trommelvlies en de lucht achter het trommelvlies. De buis van Eustachius, een soort luchtkanaaltje in twee richtingen, probeert dan deze drukverschillen aan beide kanten van het trommelvlies te regelen.

Ontsnap aan de druk

Voor een gelijke druk aan beide kanten van het trommelvlies, moet u blazen!
– KNIJP uw neus dicht, sluit uw mond en blaas daarna hard: uw trommelvliezen ploppen, het teken dat de buitenlucht de buis van Eustachius heeft bereikt die op die manier de druk opnieuw in evenwicht brengt.
– OF sluit de mond en geeuw heel hard.
Geef baby’s de fles zodat ze moeten slikken en op die manier de buis van Eustachius doen werken.

Bescherm uw oren tegen water en druk

Zwem in alle rust met de Gehoorbescherming uit silicone : deze gehoorbescherming is volledig ondoorlatend en dus kan er geen water in uw oren stromen.
Reis zonder druk met de Gehoorbescherming speciaal voor in het vliegtuig : de filter uit geïntegreerde keramiek verlicht uw trommelvliezen van de drukverschillen.